b

Haven Lauwersoog

Groningen  >  Netherlands

The harbor of Lauwersoog is a nice addition to a day birding around the Lauwersmeer. Beautiful bird species of the Wadden Sea can be seen here.

Hinzugefügt* von LexW
Zuletzt aktualisiert 1 Februar 2022

Beschreibung

When looking for birds in the harbor of Lauwersoog there is a very good chance of seeing seals, who like to stay here. It is a good place to study seagulls. In addition to the general species, especially in winter there is a chance of seeing, for example, Steppenmöwe, Eismöwe, Polarmöwe and Dreizehenmöwe.

In winter, beautiful species such as Schneeammer and Meerstrandläufer can be observed on the dike around the harbor. Furthermore, in the harbor there is a chance of species such as Rothalstaucher, Tordalk, Trottellumme, Mittelsäger. On the quay of the harbor the Steinwälzer is a regular guest. The Wadden Sea can be easily scanned from the harbor head for birds. In addition to the commonly seen Eiderente and Spießente, species such as Sterntaucher, Prachttaucher, Bergente, Skua and Zwergmöwe can be observed from the dike. Special sightings are regularly made in the harbor. In the past, for example, Rosenstar, Krabbentaucher and Krähenscharbe were found here. In summer it is a nice place to observe terns. In addition to Flußseeschwalbe, there is also Küstenseeschwalbe, Brandseeschwalbe and Zwergseeschwalbe. The harbor dike is also a good place to observe bird migration.

_________________________

Nederlands: De haven van Lauwersoog is een mooie toevoeging aan een dag vogelen rond het Lauwersmeer. Hier kunnen prachtige vogelsoorten van de Waddenzee worden gezien. Bij het zoeken van vogels in de haven is de kans zeer groot op het zien van een zeehonden, die hier graag vertoeven. Het is ook een goede plek om meeuwen te bestuderen. Naast de algemene soorten is hier vooral in de winter kans op het zien van bijvoorbeeld Steppenmöwe, Eismöwe, Polarmöwe en Dreizehenmöwe.

In de winter kunnen op de dijk rond de haven mooie soorten als de Schneeammer en Meerstrandläufer worden waargenomen. Verder is er in de haven een kans op soorten als de Rothalstaucher, Tordalk, Trottellumme, Mittelsäger. Op de kade van de haven is de Steinwälzer een vaste gast. Vanaf het havenhoofd kan de Waddenzee goed worden afgespeurd op mooie soorten. Naast de vaak geziene Eiderente en Spießente kunnen ook soorten als de Sterntaucher, Prachttaucher, Bergente, Skua en Zwergmöwe vanaf de dijk worden waargenomen. In de haven worden met enige regelmaat bijzondere waarnemingen gedaan. Zo zijn hier in het verleden onder meer de Rosenstar, Krabbentaucher en Krähenscharbe aangetroffen. In de zomer is het een leuke plek om sterns waar te nemen. Naast Flußseeschwalbe komt hier ook Küstenseeschwalbe, Brandseeschwalbe en Zwergseeschwalbe voor. De havendijk is verder een goede plek om de vogeltrek waar te nemen.

Details

Zugang

The harbor can be reached by bicycle or car. Please note that you can park in the parking lots only for a limited time with a parking ticket.

_________________________

Nederlands: De haven is per fiets of auto bereikbaar. Let op dat op de parkeerplaatsen een beperkte tijd kan worden geparkeerd met parkeerkaart.

Terrain und Habitat

Meer

Bedingungen

Hochwasser möglich , Flach

Rundweg

Nein

Ist ein Spektiv nützlich?

Möglicherweise hilfreich

Gute Beobachtungszeit

Ganzjährig

Beste Beobachtungszeit

Winter , Frühjahrszug , Herbstzug

Route

asphaltierte Straße

Schwierigkeitsgrad der Tour

Einfach

Erreichbarkeit

zu Fuß , Auto , Fahrrad , Boot , Rollstuhl

Beobachtungshütten oder -türme

Nein

Links

Alle auf Birdingplaces veröffentlichten Beobachtungsgebiete in der Nähe anzeigen.

Karte

Top 5 Arten

Andere Vogelarten, die hier beobachtet werden können

Mehr Vögel anzeigen Weniger Vögel anzeigen
Mehr Bilder anzeigen Weniger Bilder anzeigen

Kommentare & Tipps

Feedback geben
Bewerten Sie dieses Gebiet