In the spotlight

Vogels kijken in Noord-Holland

Noord-Holland  >  Netherlands

Noord-Holland kent door de hele provincie heen vele prachtige vogelparadijsjes die een bezoek meer dan waard zijn. Veel daarvan zijn nauwelijks bekend en staan wat onterecht in de schaduw van ‘must see’ locaties zoals bijvoorbeeld het Zwanenwater, de pieren van IJmuiden of de Slufter op Texel.

Description

De 14 Vogelwerkgroepen in Noord-Holland zijn (als één van slechts twee van de 12 provincies in totaal) georganiseerd op provinciaal niveau in de Vereniging SVN (Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland). De SVN dekken de provincie geografisch voor meer dan 95% en representeren zo'n 4500 georganiseerde vogelaars. Wij vonden het dan ook een uitdaging om in het kader van ons 40-jarig bestaan iets gezamenlijks te doen voor de vogels in Noord-Holland. We gaan daarom al ‘onze vogelparadijsjes in de provincie op een uniforme manier beschrijven op Birdingplaces.eu. We proberen daarbij naast informatie over vogels ook iets toe te voegen voor beleidsmakers zoals ’kansen en bedreigingen', en ‘pareltjes’ waar we als provincie een extra verantwoordelijkheid voor hebben. Zowel wat betreft locaties als vogelsoorten. Zoals voor de Waddenzee, de kust van het IJsselmeer en Markermeer, de Gouwzee, onze klassieke weidevogelgebieden, de Smient, de Lachstern en de Tapuit. Wij wensen iedereen heel veel plezier bij het bekijken van en het lezen over "onze Noord-Hollandse vogelparadijsjes" en hun enorme soortenrijkdom aan vogels.

Op onderstaande kaart zie je de beschreven vogelgebieden. Zoom in op de kaart en klik op een rode stip voor een uitgebreide gebiedsbeschrijving.

Map